Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
X10 Android 2.1
Autor Wiadomość
eddi666 Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 685
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 4
Post: #1
X10 Android 2.1
Android GENERIC Global 2.1
(jest to wersja oficjalna multilanguage, czyli pl też jest Duży uśmiech - bez brandu itp)

Na komputerze musimy zainstalować wcześniej PC Companion lub Sony Ericsson Update Service(SEUS) oraz sterowniki do flashowania X10(podłącz telefon do SEUS-a i zaktualizuj chociaż raz X10 - najprościej Język)


Root dla najnowszej wersji systemu pobranej z Seus-a lub z mojego downloadu: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.

Instrukcja instalacji romów dla Xperia X10:

1.Pobieramy i wypakowujemy flasher:
<link>
Kod:
http://www.sendspace.com/folder/udizsw

2.Pobieramy dowolny rom który chcemy zainstalować:
<link>
Kod:
http://www.sendspace.com/folder/axmn8p

3.Zawartość paczki z systemem po pobraniu wypakowujemy do folderu flashera. Powinniśmy mieć w środku folder z systemem i custom, x10flasher_lib oraz pozostałe pliki flashera.

4.Uruchamiamy x10flash.bat (dla systemów Windows 7 i Vista klikamy prawym przyciskiem a później wybieramy jako administrator)
5.Klikamy w programie flash. Wybieramy jeden z romów które pojawią się nam w oknie(czyli ten który pobraliśmy wcześniej lub inny który chcemy zainstalować). Potwierdzamy ok.
5.Wyjmujemy baterie z X10 na około 20-30s. Wkładamy baterie ponownie. Przytrzymujemy przycisk wstecz(ten ze strzałką) i podłaczamy X10 pod kabel USB.
6.Po wykryciu telefonu przez komputer rozpocznie się automatycznie proces flashowania(może potrwać kilka minut).
7.Po zakończeniu kopiowania program poinformuje nas o tym że system został wgrany.
8.Odłączamy X10 od komputera i uruchamiamy ją. Flasher można zamknąć Duży uśmiech

Uruchomienie telefonu nastąpi po upływie max 10min.

Należy pamiętać o wyłączeniu UAC (User Account Control) dla Win 7 oraz Vista:
Klikamy na klawiaturze logo Windows(między ctrl a Alt) i klawisz R(Windows+R).
W oknie wpisujemy C:\Windows\System32\UserAccountControlSettings.exe i potwierdzamy enterem. Zjeżdżamy wajchą na sam dół i potwierdzamy enterem. Uruchamiany Windows ponownie (w trakcie procesu będą wyskakiwać okienka czy na pewno, czy coś tam - należy klikać za każdym razem na ok)

Przy problemach w Windows 7 i Vista X64 przeczytaj temat: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.

Do rootowania 2.1 polecam ten temat: Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
(tylko systemy do wersji 2.0.1.A.0.47)

Sterowniki do Xperia X10:
<link>
Kod:
http://www.sendspace.com/file/llqhf6

Instrukcja wgrania DualTouch dla X10 na każdym systemie:
Instrukcja dla tych co nie chcą aktualizować systemu do najnowszej wersji. Do poprawnego wgrania należy wcześniej zrootować system.
(po zainstalowaniu nie utracimy żadnych danych systemowych, zostanie po prostu wgrany podwójny dotyk-a dokładnie odblokowany)

1. Pobieramy plik FlashTool_DualTouch X10,x10mini,pro,X8.zip stąd:
Kod:
http://www.sendspace.com/folder/axmn8p
FlashTool_DualTouch X10,x10mini,pro,X8.zip

2.Rozpakowujemy archiwum w dowolne miejsce.
3.Uruchamiamy plik X10FlashTool.exe
4.Klikamy Flash i potwierdzamy w nowym oknie ok.
5.Wybieramy model telefonu i potwierdzamy ok.
6.Podłaczamy telefon w trybie flash(wyłączony z wciśniętym przyciskiem wstecz-ten ze strzałką) i potwierdzamy po zapaleniu się zielonej lampki ok.
7.Po poprawnym wgraniu należy włączyć telefon i sprawdzić w Ustawieniach czy załączona jest opcja debugowania usb.

Instrukcja testowana na X8 oraz X10, ale działa na wszystkich modelach serii X(czyli X10, X10mini, X10mini/pro oraz X8).


Aktualne wersje rom:
2.1.A.0.435 CID0 z DualTouch
2.0.2.A.0.24 CID0
2.0.1.A.0.47 CID0
2.0.A.0.504 CID0
R2CA016 CID0
R2BA027 CID0
R2BA026 CID0
R2BA024 CID0
R2BA023 CID0
R2BA020 CID0
R1FB001 CID0
R1FA016 CID0
R1FA014 CID0

1. mam zawsze racje Cwaniak
2. jeśli nie patrz punkt 1
11-03-2010 04:54:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
WebZen Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 6
Dołączył: Aug 2010
Reputacja: 0
Post: #2
 
A to jest legalny sposób. Tzn. nie tracę przez taki update gwarancji?
11-03-2010 13:26:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
negro7 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 40
Dołączył: Jul 2010
Reputacja: 0
Post: #3
 
robil to ktos na win 7 64 bit ? nie idzie za cholere Smutny(
11-03-2010 16:46:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adaroth Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 30
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #4
 
Na win 7 32 bit również nie działa albo opis flash'a jest niekompletny.

Wybieram 3 dla win 7 - wciskam strzałkę w lewo podłączając telefon, wciskam dowolny klawisz - 2 sekundy i koniec - nacisnij dowolny klawisz i wychodzi z programu.
11-03-2010 18:04:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sokol444 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 5
Dołączył: Jul 2010
Reputacja: 0
Post: #5
 
Siemka prosze was wytlumaczcie mi to jakos mam win 7 32 i pobralem sobie ten plik nastepnie klikam x10flash.bat wybieram opcje 3 i podlaczam kabel usb do tel trzymajac strzalke w lewo tak jak pisaliscie i nic wlaca mi sie to okienko klikam dowolny klawisz i tak sie konczy Smutny co mam z tym zrobic?
11-03-2010 18:26:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
zwoolf Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 10
Dołączył: Oct 2010
Reputacja: 0
Post: #6
 
problem jest w tym ze nie może znaleźć sterownika USBFlash kliknij prawym na mój komputer
i tam jest nieznany sterownik flashmode i właśnie z skąd to śćiągnąć ?
11-03-2010 18:37:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eddi666 Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 685
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 4
Post: #7
 
WebZen, -Serwis SE poinformował że jeśli tylko telefon posiada wgrany oryginalny soft (nie musi być branodwany-klient mógł zakupić telefon w promocji bez brandu - serwis nie weryfikuje umowy zakupu/sprzedaży telefonu przez użytkownika jedynie ważny jest paragon/faktura i gwarancja) lub zaktualizowany przez SEUS-a to telefon zostanie naprawiony za free jeśli usterka wystąpiła w wyniku nieprawidłowego działania telefonu , softu itp. Jeśli natomiast usterka wystąpi z tytułu złego użytkowania lub też po okresie gwarancyjnym, klient za naprawę musi zapłacić. W skrócie system to twoja sprawa jaki masz byle by był od Sony Ericssona i do tego modelu. Ten system jest generic więc taki jakbyś kupił X10 z nim w zwykłym sklepie a nie u operatora. W każdej chwili możesz sobie soft zaniżyć downgradem i wrócić do systemu 1.6.

negro7, ja robiłem i działa. Zajrzyj na samym dole do linku do tematu o systemie x64(pierwszy post).

adaroth isokol444, trzymaj przycisk wstecz cały czas do momentu kliknięcia na klawiaturze komputera. Zwolnij dopiero jak proces ruszy.

zwoolf, zainstaluj Seus-a ze strony Sony Ericssona oraz PC Companion z pamięci telefonu. Podłącz później wyłączony telefon do PC za pomocą kabla USB z wciśniętym klawiszem wstecz. Trzymaj cały czas do momentu zainstalowania sterowników. Włącz usługę Windows Update jeśli nie może się sterownik zainstalować i niech zaktualizuje sobie je system sam.

ufff Duży uśmiech

1. mam zawsze racje Cwaniak
2. jeśli nie patrz punkt 1
11-03-2010 18:37:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pinklej Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 19
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #8
 
wszystko mi dziala na windows 7 32 bardzo dobre i polecam dzieki

-Kamil
11-03-2010 18:39:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
sokol444 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 5
Dołączył: Jul 2010
Reputacja: 0
Post: #9
 
Ja juz nie ogarniam robie tak jak mi mowicie i nic trzymam normalnie ciagle strzalke okienko na 7 znika a xperia normalnie sie wlacza :/ kiedy bedzie mozna taka aktualizacje zrobic przez Sony Ericsson Update Service Setup ?? bo chyba nie dam rade inaczej
11-03-2010 18:57:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pinklej Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 19
Dołączył: Jun 2010
Reputacja: 0
Post: #10
 
jak ma ktos windows 7 32 i nie dziala pisac spróbuje pomuc gg 2548841

-Kamil
11-03-2010 19:01:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adaroth Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 30
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #11
 
Witam, nadal nie działa (system win 7 32 bit) Smutny

Nie wiem czy w opisie dla Javy dla win 7 32 bit nie ma przypadkiem błędu w ścieżce podano " ;C:\Program Files (x86)\Java\jre6\bin " a chyba powinno być " ;C:\Program Files\Java\jre6\bin " . W win 7 32 bit nie ma katalogu program files (x86). Z resztą sprawdzałem dla obu wersji ścieżki (fragment dopisywany na jej końcu) i wciąż to samo - nie działa.

W załącznikuj to co widze w oknie dialogowym programu.
11-03-2010 19:25:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eddi666 Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 685
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 4
Post: #12
 
adaroth, to jest podana ścieżka dla systemu x64 adaroth, sorki pomyłkę zrobiłem w sensie skopiowałem ale nie usunąłem x86 Uśmiech ale tak, tak powinno być. Już poprawione Duży uśmiech wcześniej można sprawdzić czy po instalacji jav wpis sam się nie zrobił. Jak nie to wklepać Duży uśmiech

1. mam zawsze racje Cwaniak
2. jeśli nie patrz punkt 1
11-03-2010 20:06:10
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Weezy Niedostępny
Użytkownik
Zarejestrowani

Liczba postów: 183
Dołączył: Sep 2010
Reputacja: 4
Post: #13
 
U mnie takie bajery wyskakują, i jak andka 2.1 nie było tak nie ma Duży uśmiech

[Obrazek: 82983486.jpg]

Pomogłem? Więc bardzo się cieszę, że mogłem pomóc.
[Obrazek: lilwaynea.png]
11-03-2010 20:12:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eddi666 Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 685
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 4
Post: #14
 
Weezy, Napisz jaki masz system, czy masz zainstalowaną jave w dwuch magicznych wersjach, czy masz zainstalowane sterowniki do flashowania X10 itp?


--------------------------------------------------------------
Temat zaktualizowałem może teraz dacie radę. Ja zawsze mam poinstalowane standardowe bzdety do aktualizacji, customizacji i edycji telefonów jak java, setoola i boxa, Net Framework itp, itd Duży uśmiech

1. mam zawsze racje Cwaniak
2. jeśli nie patrz punkt 1
11-03-2010 20:14:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
adaroth Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 30
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #15
 
Coś nie gra bo nadal nic się nie dzieje.
Mam:

Win 7 32 bit
Jave - 2 pliki + path
SEUS
X10i

I ... nie wiem co robić jeszcze? Tańczyć wokół stołu?
11-03-2010 20:19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości