Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[12.05.10] genesis.one 1.6 PLK
Autor Wiadomość
Lechu Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 22
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 0
Post: #1
[12.05.10] genesis.one 1.6 PLK
[center][Obrazek: genesispic1.png][/center]

[font="Verdana"]Witam!
    Na samym początku chciałbym się przywitać, bo jeszcze nie miałem okazji napisać tutaj postu. W sumie nie wiedzialem o istnieniu tego forum, a dzięki mojemu wypiekowi zostałem zwerbowany Oczko Także myślę, że miłe przywitanie.


    Z przyjemnością prezentuję Wam ROM genesis.one na bazie Windowsa 6.5 w całości w polskiej wersji dla Xperi X1! Jest to mój pierwszy kiedykolwiek gotowany ROM. Spędziłem nad nim dziesiątki, a pewnie setki godzin głównie ucząc się gotować. Przy okazji przepraszam moją dziewczynę, że wolny czas, który był przeznaczony dla niej poświęcałem na gapienie się w dziesiątki razy sflashowaną Xperkę Język

    Jest to w tym momencie bardzo wczesna wersja, nie była udostępniana żadnym testerom, a ja wszystkiego nie sprawdziłem. Zapewniem jednak, że zarówno stabilność jak i szybkość ROMu są dużo lepsze niż angielskie dostępne na dzień dzisiejszy na xDA. Moim celem było osiągniecie wydajności na poziomie ROMów X826 i myślę, że jestem całkiem blisko tego. Zaraz po restarcie zużycie RAM (przy uruchomionym Sense 2.5 wraz z Cookie Home Tab 1.7.0) wynosi 43-44%! Rom wyczyszczony z wielu niepotrzebnych pakietów, a pewnie wiele jeszcze jest do usunięcia. Uśmiech Czekam na Wasze sugestie, można liczyć na regularne update'y. Dobra tam, przejdzmy do menu.
[/font]

[center][Obrazek: genesispic2.png][/center]
    [font="Verdana"]
    Wersje oprogramowania:
  • Windows 6.5 build 21896 (w przyszłości pojawi się wersja 23xxx lub 28xxx)
  • Sense 2.5.2012 z Rhodium S2 (najszybsza manila na słabsze procesory, dodatkowo: CFC skompresowana i odchudzona o niepotrzebne języki)

    Reszta to calkowity port z Rhodium/Topaz:
  • 3G Dialer (z wideorozmowami)
  • Aparat (jako dodatkowy)
  • HTC Messaging Client (starsza wersja bez MMS)
  • HTC Album
  • AudioBooster
  • Kalkulator
  • CommManager
  • HTC Connection Setup
  • cała reszta, której nie warto wymeniać...

    Pakiety OEM Kovsky:
  • Camera_1_0_20090108_MR1_R23 PL (będzie nowsza w kolejnej wersji)
  • Sterowniki

    Oprogramowanie/modyfikacje dodatkowe:
  • Firestorm Iconset (kompletny zestaw ikon własnej roboty Język)
  • Transparent manila slider
  • Brian's WM6.5 Taskbar
  • Cookie Home Tab 1.7.0 + Edytor
  • CleanRAM 2.2
  • FDC Task Manager 3.1
  • Latarka
  • Nitrogen 1.1
  • Opera 9.7
  • Total Commander 2.52
  • NoData
  • Przełączniki: bluetooth, wifi, manila reset, softreset
    [/font]

[center][Obrazek: genesispic3.png][/center]


[font="Verdana"]10.08.2010 [wersja 1.6 PLK 21911/23128]
- [new] build 21911 oraz 23128 (testowo zobaczymy czy jest różnica w porównaniu do 235xx)
- [new] Cookie Home Tab 1.8.5 + edytor
- [new] najnowsza wersja MyPhone


10.05.2010 [wersja 1.5 PLK 21903/23568]
- [new] ActionScreen PL (ze skinem od _LeCiel_ zmodyfikowanym przeze mnie)
- [new] HTCPedia Messaging (użyjcie tego do włączenia wiadomości w trybie rozmowy - reset)
- [new] Ovi's CWE - (dodatek do CHT, pozwalający na dodanie skrótów wifi/BT itp, które zmieniają się kiedy są włączony lub nie + moje ikonki, patrz nowe screeny)
- [new] małe przeróbki do CHT: prosty identyfikator strony oraz nowy domyślny zegar analogowy (zapodam pliczki do przywrócenia poprzednich)
- [new] Astronaut SMS skin
- [new] czcionki - kombinacja dwóch czcionek Droid Sans i HandHeld (dorobiłem polskie ogonki) - mozna usunąc z "Usuń programy", patrz nowe screeny
- [new] Opera Mobile 10 Final
- [fix] procent baterii
- [fix] informacja o wersji
- [fix] BubbleBreaker
- [removed] dimyślne miasta z lokalizacji pogody
- [removed] usunięta górna kurtyna z głównego ekranu manilii = więcej miejca dla tapety, zagarków itp., będzie pliczek do jej przywrócenia, patrz nowe screeny
- pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem

24.04.2010 [wersja 1.4 PLK 21901/23563]
- [new] X2 Task Manager w miejsce ArkSwitch'a w buildzie 23563
- [new] czarne ikonki taskbara
- [fix] naprawiona wibracja
- [fix] brak netu w niektórych aplikacjach typu marketplace, myphone, facebook
- [fix] znikający softkey bar na ekranie today po wyłączeniu Sense
- [fix] nie działające przełączniki w CommManadżerze
- [fix] brak obrazu w filmikach na YouTube
- [usunięte] ArkSwitch

22.04.2010 [wersja 1.2 PLK 23563]:
- wersja bazowa
- zamiast HTC Task Manager jest ArkSwitch [size=10](klikamy w okolice starego przycisku start np. z wersji 21901)

21.04.2010 [wersja 1.2 PLK 21901]:
- [new] build 21901
- [fix] działająca synchronizacja z outlook

19.04.2010 [wersja 1.1 PLK]:
- [new] dwie nowe klawiatury (Compact QEWRTY i Phone Keypad) ze słownikiem T9
- [new] Co0kie Home Tab 1.7.1 + Edytor
- [new] Arcsoft_MMS
- [fix] poprawione działanie klawiatury sprzętowej
- [fix] naprawiony przycisk kamery
- [fix] joystick działa
- [fix] naprawione przełączniki BT i Wifi w CommManager
- [fix] ikonka zasilania w ustawieniach

17.04.2010 [wersja 1.0]
- wersja bazowa

[/font]

[center][Obrazek: genesispic5.png][/center]

Przed wgraniem konieczny oczywiście HARDSPL. ROM wgrywasz na własną odpowiedzialność itp., itd...

Dodatkowo zalecam wykorzystanie narzędzia [url=http://forum.xDa-developers.com/showthread.php?t=649230]task29[/url] przed wgraniem ROMu. Ma to na celu sformatowanie pamięci wewnętrznej telefonu, a co za tym idzie oczyszczenia ze wszelkich pozostałości po starszych flashowaniach.

[font="Verdana"]
Aktualne wersje:
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.

Starsze wersje:
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.

- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.
- Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.

[/font]

[center][Obrazek: genesispic4.png][/center]

[center][Obrazek: image01e.jpg] [Obrazek: image02uj.jpg] [Obrazek: image03.jpg]

[Obrazek: image05k.jpg] [Obrazek: image06.jpg] [Obrazek: image07e.jpg] [/center]


[font="Verdana"]Możliwości Co0kie Home Tab w wersji 1.7.0:[/font]
[center][img]http://img686.imageshack.us/img686/2518/image11xD.jpg[/img] [Obrazek: image09a.jpg] [Obrazek: image10s.jpg]

[/center]
Nowe klawiatury w wersji 1.1:
[center][Obrazek: image03a.jpg] [Obrazek: image02ao.jpg] [Obrazek: image01w.jpg][/center]


Build 23568 (1.5):
[center][Obrazek: screen01gc.jpg] [Obrazek: screen02q.jpg] [Obrazek: screen03l.jpg][/center]

[center][Obrazek: genesispic6.png][/center]
    [font="Verdana"]W głównej mierze rom powstał dzięki forum xDA i treści tam zawartej. A dzięki mojemu łamanemu angielskiemu udało mi się co nieco rozkminić Oczko Podziękowania dla użytkowników:
  • Ervius - za kuchnię sotckową
  • jerpelea - za kuchnię xperii
  • Da_G - za rollup'y
  • Inni użytkownicy forum xDA oraz pdaclub - za mniejszą lub większą pomoc i paczki, które udostępnili[/font]

[center][Obrazek: genesispic7.png][/center]
    [font="Verdana"]ROM jak widać, jest udostępniony całkowicie za darmo. Jednak jeśli ktoś chciałby wynagrodzić mi poświęcony czas i rzucić na browarka (albo na kwiaty dla dziewczyny :dum: ), jednocześnie motywując do dalszego rozwoju tego oprogramowania to zachęcam do skorzystania z tego przycisku Uśmiech [/font]
    [center]Goście nie widzą linków. Zarejestruj się aby zobaczyć linki.[/center]
04-18-2010 16:27:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
eddi666 Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 685
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 4
Post: #2
 
zapowiada się nieźle
jak na razie rozpoczyna się dobrze współpraca więc wkrótce oba romy Thanatos i Gensis powinny być dopracowane do perfekcji Duży uśmiech
polecam do testów Duży uśmiech

1. mam zawsze racje Cwaniak
2. jeśli nie patrz punkt 1
04-18-2010 16:45:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Testowo Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 1,160
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 1
Post: #3
 
Znalazłem ok 20 błędów Oczko Będe w domu porobie SS i wrzucę ogólną recenzję
04-18-2010 16:51:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
nozdormu Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 23
Dołączył: Feb 2010
Reputacja: 0
Post: #4
 
Niestety ale ten rom nie jest tez wolny od SOD a szkodaSmutny
04-18-2010 17:53:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Testowo Offline
Stały bywalec
Zarejestrowani

Liczba postów: 1,160
Dołączył: Dec 2009
Reputacja: 1
Post: #5
 
Kilka zdjęć zrobionych tym telefonem:


Przyznam że nie są najlepszej jakości Uśmiech Zrobione "Aparat HTC" ponieważ normalny aparat nie działa.
[marq=left]
:xx: :xx: :xx: :xx: :xx: :xx: :xx: :xx: :xx: :xx: [/marq]


[Obrazek: imag0012x.jpg]
[Obrazek: imag0013f.jpg]
[Obrazek: imag0014l.jpg]
[Obrazek: imag0015ji.jpg]
[Obrazek: imag0016u.jpg]
[Obrazek: imag0018gt.jpg]
[Obrazek: imag0019s.jpg]
[Obrazek: imag0027a.jpg]
[Obrazek: imag0031k.jpg]
04-18-2010 18:07:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bartus89 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 29
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #6
 
no to bierzemy się do testowania Duży uśmiech
04-18-2010 20:09:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Igorhc Offline
Użytkownik
Zarejestrowani

Liczba postów: 132
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #7
 
Lechu !
ROM działa naprawdę sprawnie Uśmiech
a Co0kie home tab, działa tutaj ze spokojem i za bardzo nie zamula, błędów jest jeszcze trochę ale kuchnia genesis'a zaczyna się bardzo dobrze.
Jestem bardzo zadowolony z tego ROM-u.

Pozdrawiam Oczko
04-18-2010 21:14:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lechu Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 22
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 0
Post: #8
 
Jakość zdjęć to na ten moment najmniejszy problem, bo różne tweaki będzie się testowało. Na ten moment martwi mnie przycisk kamery (wchodzi do kamery, ale nie tyka zdjęć) i joystick który nie działa, ale powoli się pewnie dojdzie.

Z poprawionych rzeczy to naprawiłem sprzętową klawiaturę, która wyświetlała inne znaki przy wciśniętym klawiszu funkcyjnym.
Dodatkowo w kolejnych wersjach pojawią się dwie klawiatury compat qwerty i phone keypad, które w sumie są zainstalowane, ale nie są aktwowane.

EDIT:

Jeden alarm odwołany, joystick juz tez tyka Duży uśmiech

EDIT2:

Dobra, przycisk kamery też naprawiłem Uśmiech
04-18-2010 21:46:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
klapy4 Offline
Użytkownik
Zarejestrowani

Liczba postów: 119
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #9
 
Dlaczego mimo ze jestem testerem i moge wchodzic w dzialy dostepne dla testerow to nie moge wejsc w Warsztat RT>genesis.one bo mi wyskakuje brak dostepu?
04-20-2010 20:28:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Zigisc Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 11
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #10
 
Romik naprawdę fajny, dziś na innym forum znalazłem poprawioną wersje genesis.one 1.1 PL. Jednak romik od czasu do czasu zawiesza się. :mad:
04-20-2010 21:01:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bartus89 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 29
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #11
 
ROM również dla mnie rewelacja, chyba najlepszy jaki do tej pory testowałem, ale zawsze musi być to "ALE"...

jak do tej pory ROM lubi się zawieszać, dzisiaj ze 4 razy mi się zawiesił, a to podczas ładowania, a to podczas gdy był w spoczynku, jest na to jakaś rada?
04-20-2010 22:02:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lechu Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 22
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 0
Post: #12
 
bartus89 napisał(a):ROM również dla mnie rewelacja, chyba najlepszy jaki do tej pory testowałem, ale zawsze musi być to "ALE"...

jak do tej pory ROM lubi się zawieszać, dzisiaj ze 4 razy mi się zawiesił, a to podczas ładowania, a to podczas gdy był w spoczynku, jest na to jakaś rada?
mi osobiście aż tak często się nie wiesza, ale sporo osób o tym pisało i u mnie też się tam kiedyś zdarzyło. Generalnie mam nadzieję, że to wina systemu tj. 21896, mam już na kompie 21901, który chwalony jest za szybkość i brak SOD. Także następna wersja będzie już na tym buildzie, testuje również 23563. Jutro postaram się zupdate'ować temat tutaj na forum do wersji 1.1, która już jest dostępna.
Wersja 1.2 pojawi się na pewno w tym tygodniu, ale 21901 nie jest po polsku i troche będę musiał nad tym posiedzieć, a jeszcze mam niemało nauki o_O . Trzymajcie kciuki żeby SOD były naprawione przez nowszy SYS Oczko

Pozdrawiam

PS. Qontrol, mam prośbę jakbyś mógł wrzucić miniaturki tych zdjęć zamiast ich pełnych rozmiarów, bo nie dość że dowaliłem swoje upiększacze graficzne to z Twoimi zjęciami temat odpalał się dłużej niż pisałem tego posta Duży uśmiech fakt, że torrenty są w ruchu Uśmiech
04-20-2010 22:49:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bartus89 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 29
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #13
 
Wgrałem najnowszą wersję 1.1 i na tym ROMie jak na razie co zauważyłem to to, zę podczas synchronizacji wyskakuje błąd - nie można zsynchronizować z komputerem, a co za tym idzie np. pobrać kontaktów :/
04-20-2010 23:13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Lechu Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 22
Dołączył: Apr 2010
Reputacja: 0
Post: #14
 
bartus89 napisał(a):Wgrałem najnowszą wersję 1.1 i na tym ROMie jak na razie co zauważyłem to to, zę podczas synchronizacji wyskakuje błąd - nie można zsynchronizować z komputerem, a co za tym idzie np. pobrać kontaktów :/
to jest własnie mój priorytet w tym momencie. Ja nie synchornizuje kontaktów tą metodą dlatego nigdy tego nie zaobserowałem. Ale jeśli Ty to robisz to chcesz powiedzieć, że w 1.0 tego nie było? hmmmm
04-20-2010 23:32:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
bartus89 Offline
Początkujący
Zarejestrowani

Liczba postów: 29
Dołączył: Jan 2010
Reputacja: 0
Post: #15
 
Mogę teraz to potwierdzić w 100%. Wgrałem na nowo ROM i to samo, przy próbie synchronizacji wyskakuje błąd. Wgrałem wersję ROMu 1.0 synchronizuje bez problemu, wszystkie kontakty pobiera. Coś jest nie tak w module 1.1 Duży uśmiech, trzeba poprawić.
04-21-2010 11:58:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości